„Arad-perspective“, prezentare făcută de primarul Falcă

Publicat de actualitati-arad in 22 Aug, 2013 | Parerea ta

IMG_0798GALERIE FOTO Primarul Gheorghe Falcă, a prezentat, miercuri seara, o viziune de dezvoltare a Aradului, care cuprinde un pol economic împreună cu Timișoara, reconversia Cetății Aradului și transformarea Mureșului în râu navigabil.

Prezentarea, intitulată „Arad-perspective,“ a fost făcută la Ștrandul Neptun, în fața a aproximativ 1.000 de invitați, printre aceștia fiind directori de instituții, oameni de afaceri, primari parlamentari, profesori, medici, dar și membri ai board-ului orașului.

Evenimentul, organizat în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor Aradului, a debutat cu prezentarea filmului „Arad – cetate europeană a diversităţii culturale”, care a fost prezentat, în primăvara acestui an, la Bruxelles, în Parlamentul European, la o acțiune de promovare a orașului în perspectiva obținerii titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

Gheorghe Falcă și-a început prezentarea menționând resursele care au dus la dezvoltarea de astăzi a Aradului, dar şi resursele neexploatate încă.

„Ne gândim de mai mulţi ani la o resursă care se odihneşte în Arad – Mureşul -, dar şi o altă resursă – Cetatea Aradului. Putem spune că mai e puţin şi Cetatea va deveni a oraşului. Dar, se pune problema ca atunci când va veni Cetatea are oraşul o viziune să o exploateze?”, a spus Falcă.

Primarul a menționat apoi proiectele care au fost derulate de municipalitate în ultimii ani, printre care reabilitarea pasajelor rutiere din Micălaca şi Grădişte, modernizarea Podului Traian, modernizarea centrului istoric, reabilitarea zonelor cu deficienţe majore la sistemul de canalizare (cartierele Gai, Bujac, Sânicolaul Mic), reabilitarea Colegiului Naţional „Moise Nicoară”.

Arad-Timișoara, pol de dezvoltare economică

Pornind de la aceste investiţii, Falcă a prezentat atuu-rile pe care le au orașele Arad şi Timişoara, care ar putea crea un pol de dezvoltare economică important în vestul ţării, al doilea ca mărime după Bucureşti.

„Şi Aradul şi Timişoara au multe firme de logistică, au infrastructura necesară marilor investiţii. Timişoara nu mai are prea multe terenuri disponibile pentru investitori, în timp ce Aradul stă mai bine la acest capitol. Dată fiind situaţia şomajului scăzut în ambele oraşe, şi Aradul şi Timişoara trebuie să se gândească de unde pot atrage forţă de muncă. În concluzie, Timişoara este o resursă pentru Arad, iar Aradul este o resursă pentru Timişoara. Cu excepţia fotbalului…”, a mai spus Gheorghe Falcă.

Povestea Cetăţii Aradului se naşte în prezent

În cadrul evenimentului de miercuri seara, arhitecții Lucia Chişbora şi Giampierro Pascucci au prezentat oportunităţile de dezvoltare a Cetăţii Aradului, menţionând că, după ce toate studiile care se realizează în prezent vor fi finalizate se va naşte, cu siguranţă, „o poveste interesantă despre Cetate“.

Lucia Chişbora a prezentat imagini cu starea deplorabilă în care se află biserica din Cetate, considerată o perlă a arhitecturii baroce.

În studiul de prefezabilitate privind reconversia Cetăţii, arhitecţii au propus două axe principale: una culturală (amenajarea de campusuri universitare, muzee) şi una economico-financiară (crearea de spaţii de expoziţii, de alimentaţie publică).

De asemenea, arhitecţii au mai propus înființarea unui centru de excelenţă în Cetate, care ar putea să facă legătura între Primăria municipiului și universităţi sau investitori din Europa.

„În studiul de prefezabilitate privind reconversia Cetăţii am propus amenajarea de hoteluri, restaurante, a unui club sportiv nautic, organizarea de mari evenimente naţionale şi internaţionale, teatre în aer liber, librării multimedia, centre turistice. Între bastioanele Cetăţii şi Mureş se poate amenaja un spaţiu public verde”, a precizat Giampierro Pascucci.

Arhitecţii au mai prevăzut construcţia a două poduri peste râul Mureş, în zona Cetăţii, dar şi a două noduri rutiere, care să asigure accesul autovehiculelor în Cetate, precum şi un nod de legătură pe Mureş.

Soluţii pentru Mureşul navigabil

Primarul Gheorghe Falcă a prezentat miercuri seara soluţii pentru transformarea Mureşului în râu navigabil, dar şi perspectivele care apar în urma acestui proiect.

Conform prezentării, prima soluţie ar fi dragarea râului şi reabilitarea digurilor, dar acest proiect nu o poate fi pus în aplicare de municipalitate deoarece aceste zone aparţin Regiei Autonome „Apele Române”.

A doua soluţie prezentată de primar ar fi amenajarea unui nod hidrografic în zona Micălaca-Billa-Maranata. În urma acestui proiect, râul Mureş ar putea deveni navigabil, de la Conop până la Nădlac, cu două ecluze. Studiul de prefezabilitate privind Mureşul navigabil menționează amenajarea unei zone comerciale de transport pe Mureş, cu zece staţii. O altă oportunitate menționată în studiu este distribuirea apei pentru agricultură prin canalele laterale.

La finalul prezentării, Gheorghe Falcă le-a spus celor prezenţi că evenimentul face parte din acţiunile de promovare a Aradului în competiţia pentru obținerea titlului de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.

De asemenea, primarul a spus că nu exclude posibilitatea de a organiza un referendum privind reconversia Cetății Aradului.

Evenimentul de miercuri seara s-a încheiat cu o recepţie oferită de primarul Gheorghe Falcă.

text&foto: actualitati-arad.ro

AICI FOTO DE LA PREZENTARE

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare