Ansamblul „Păstrătorii Tradiţiei“ din Pecica, la un festival în Italia

Publicat de actualitati-arad in 09 Aug, 2013 | Parerea ta

foto1Ansamblul folcloric „Păstrătorii Tradiţiei” din Pecica a participat la ediţia a XXXV-a a Festivalului Internaţional de Folclor ,,Valle di Comino” din comuna Atina, provincia Frosinone, regiunea Lazio, Italia, ocazie cu care au fost promovat atât judeţul Arad, cât şi România, prin obiceiuri şi tradiţii, dar şi prin produse atestate.

La festivalul din Atina au participat 8 perechi de dansatori, 4 muzicieni, coregraful Vasile Peri şi profesorul Alin Sfăt, directorul Casei de Cultură „Doru Ioan Petescu”, instituţie în cadrul căreia funcţionează ansamblul.

Administraţia locală pecicană a fost reprezentată de primarul Petru Antal şi Marinela Petran, şefa Serviciului Agricol al Primăriei Pecica şi preşedinte al Asociaţiei producătorilor de produse tradiţionale din judeţul Arad – „Arădeanca”.

Pecicanii le-au prezentat italienilor pita de Pecica şi alte produse atestat la nivel naţional.

De asemenea, au mai fost prezentate albume foto cu orașul Pecica, dar şi materiale de prezentare ale ansamblului românesc din Pecica (CD-uri, postere şi o pereche de păpuşi îmbrăcare în port popular local).

Primarul Petru Antal a spus că italienii au fost interesaţi de tradiţiile şi cultura românească şi de oraşul Pecica, el având discuţii cu organizatorii, dar şi cu reprezentaţii administraţiilor locale din zonă.

Festivalul Internaţional de Folclor ,,Valle di Comino” este unul dintre cele mai longevive festivaluri de folclor din Europa, anul acesta participând ansambluri folclorice şi formaţii de dansuri din Polonia, Italia, Paraguay, Honduras şi România.

Ansamblul „Păstrătorii Tradiţiei” a luat fiinţă în anul 1966, sub numele de ansamblul „Mureşul“. Iniţiativa înfiinţării i-a aparţinut regretatului profesor Doru Ioan Petescu. Din anul 1992, ansamblul folcloric românesc din Pecica poartă numele actual.

În 1969 ansamblul a efectuat primul său turneu în fosta Iugoslavia. În 1974 a fost oaspetele publicului francez din Bretagne, iar între timp ansamblul a participat la mai multe festivaluri şi concursuri naţionale.

În 1996, 2003 şi 2006 „Păstrătorii Tradiţiei” a vizitat comuna înfrăţită cu Pecica: Woluwe-Saint-Pierre din Regiunea Capitalei Bruxelles, Belgia. În 2010 dansatorii pecicani au fost la Bruxelles, de Ziua Europei, iar în august au fost oaspeţii localităţii Pluméliau din Bretagne, Franţa.

Ansamblul este compus din 10 perechi de dansatori, o orchestră formată din 8 muzicieni şi 5 solişti vocali. Dirijorul orchestrei este Florin Moş, iar coregraful ansamblului este Vasile Peri.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare