Ziarul electronic al arădenilor

Angajaţii CJ şi ai mai multor primării din Arad, în grevă japoneză

greva_in_primarieFuncționarii publici din Consiliul Județean Arad și din alte câteva zeci de primării din județ s-au aflat în grevă japoneză, luni, între orele 11.00 și 14.00, în semn de protest față de nivelul salariilor din administrația publică, demersul fiind susținut inclusiv de conducerile instituțiilor.

La protest au aderat toţi funcţionarii publici, inclusiv cei care nu sunt membri de sindicat.

Oamenii nu au oprit munca, ci au purtat banderole albe pe braţe. Protestul a avut loc atât în Consiliul Judeţean Arad, cât şi în instituţiile subordonate, dar şi la aproape jumătate dintre primăriile din judeţ.

„Toţi funcţionarii publici, atât sindicalişti, cât şi nesindicalişti, au aderat la această acţiune şi au purtat o banderolă albă pe braţul stâng. Revendicările noastre sunt: aplicarea Legii 284 din 2010, Legea salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, pentru că s-a aplicat numai fracţionat și dorim o aplicare unitară, care conduce la majorări de salarii, implicit.

Punctul doi, acordarea tichetelor de masă, legiferate deja cu ani în urmă, care încă nu s-au acordat, şi punctul trei acele voucere, tichete de vacanţă, care sunt şi ele legiferate – am înţeles că s-a şi promulgat legea”, a declarat, pentru Mediafax, viceliderul Sindicatului Funcţionarilor Publici din Consiliul Judeţean Arad – CONSIND, Alexandru Cherecheş.

Greva japoneză, declanşată de funcţionarii din cadrul primăriilor şi CJ, este susținută și de conducerea forului județean, reprezentanții instituției arătând, într-un comunicat de presă, că este nevoie de motivarea salarială a angajaților din administrația publică locală.

În cursul zilei de luni, funcţionarii din mai multe primării din judeţ, printre care Arad, Pecica sau Covăsânţ, au fost în grevă de averstisment, potrivit unor comunicate de presă. Organizatorii protestului estimează că au purtat banderole albe angajații din cel puțin jumătate dintre cele 78 de primării din județul Arad.

În acest moment, majoritatea angajaţilor din administraţia publică sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie sau mult sub salariul mediu. Situaţia este similară şi în unele societăţi din subordinea primăriilor sau a Consiliului Judeţean.
Sindicaliștii amenință cu forme de protest mai dure, dacă greva japoneză de luni nu va fi luată în seamă.

sursa: Mediafax

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *