Ziarul electronic al arădenilor

Altă propunere pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri

Asociația pentru ridicarea Monumentului Marii Uniri i-a transmis ministrului Culturii propunerea amplasării monumentului în fața sediului Consiliului Județean Arad.

În acest sens, Asociația a transmis un nou memoriu ministrului Ionuț Vulpescu, prin care se arată favorabilă ideii ca Monumentul Marii Uniri de la 1918 să fie amplasat conform propunerii făcute de Gheorghe Seculici, fost președinte al Consiliului Județean Arad.

„Revenim la Memoriul  privind amplasarea la Arad a Monumentului Marii Uniri de la 1918, nr. 3/04.04.2017, prin care dorim să vă comunicăm faptul că Asociaţia noastră îşi însuşeşte propunerea publică, realizată de către domnul arhitect Gheorghe Seculici  privind amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în faţa sediului Consiliului Judeţean respectiv în zona Casei de Cultură, Parcul Pădurice, Casa Artiştilor, zonă care are toate şansele de a deveni o piaţă publică – această variantă fiind cea mai fezabilă datorită faptului că există avizul unui plan urbanistic zonal și este într-o zonă centrală a Aradului.

Susţinem cu tărie faptul că, în  Arad, trebuie să se ridice acest monument, pentru a aminti generaţiilor prezente şi viitoare, contribuţia incontestabilă, a intelectualităţii şi populaţiei arădene la înfăptuirea Marii Uniri de la 1918, şi în acest sens vă rugăm să sprijiniţi demersul nostru, astfel încât lucrările să fie finalizate în timp rezonabil iar Centenarul Marii Unire din 1 Decembrie 1918 să fie aniversat  la Arad cu respectul cuvenit“, se arată în adresa trimisă ministrului Culturii.

În această lună, Asociaţia pentru ridicarea Monumentului Marii Unirii la Arad a transmis un memoriu Ministerului Culturii în care solicită stabilirea unui loc pentru amplasarea monumentului, dar și bani pentru transportul și montarea acestuia.

De asemenea, în memoriul adresat secretarului de stat din Ministerul Culturii, Mădălin Voicu, conducerea Asociației cere susținere demersul Aradului de a fi recunoscut ca centru important în realizarea Marii Uniri.

În memoriu, conducerea Asociației arată că „istoricii, arhitecţii şi specialiştii în domeniu apreciază că imaginea artistică a Monumentului Marii Uniri de la 1918  este una modernă şi nu poate avea o locaţie clasică“ și sugerează stabilirea unei noi locaţii, dintre variantele propuse şi înaintate şi autorităţilor publice locale.

Demersurile pentru amplasarea acestui monument au început în urmă cu un deceniu, când Asociaţia pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad a lansat primul concurs naţional pentru realizarea lucrării, la care au participat 13 artişti plastici. Juriul a declarat drept câştigătoare lucrarea unui artist arădean, dar Ministerul Culturii şi Cultelor nu a fost de acord şi a organizat un nou concurs, în 2007, care a fost câştigat de sculptorul Florin Codre.

Monumentul Marii Uniri de la 1918 reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, simbolizând o convergenţă a celor trei provincii româneşti. Lucrarea este compusă din 12 piese, care vor constitui o coloană împletită, înaltă de 24 de metri şi cântăreşte circa 150 de tone.

CITITI SI: Locuri propuse pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *