Ziarul electronic al arădenilor

Adriana Chirilov: Neregulile grave de la Zărand blochează dezvoltarea comunei

IMG_5011Adriana Chirilov, consilier local municipal și candidat al PNL pentru primăria comunei Zărand, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că dezvoltarea comunei Zărand este blocată de către o serie de nereguli grave.

Aceasta a prezentat o serie de documente din care reiese că există mai multe titluri de proprietate pentru aceleași terenuri, fiind eliberate astfel de titluri de proprietate pentru peste 7000 de hectare de pământ, în vreme ce comuna Zărand dispune de doar 4600 de hectare de teren.

„În calitate de candidat al PNL la Primăria Zărand mi-am propus să cunosc fiecare cetățean în parte și am profitat de zilele de 1 și 8 Martie, când am luat la pas fiecare stradă din Zărand și din Cintei, mergând din casă în casă pentru a vorbi cu oamenii.

Cu această ocazie vreau să vă spun că am acumulat o grămadă de informații. Cea mai importantă dintre problemele ridicate de oameni este cea cu privire la terenurile agricole. Acești oameni sunt oripilați, au procese peste procese și nu mai știu ce să facă.

Mi-au pus în mâini o mulțime de dovezi, titluri de proprietate multiple pe aceeleași parcele de teren. Din păcate, am văzut niște oameni ținuți în teroare de către primarul demis Florin Moț.

La Zărand avem de a face cu o dictatură, o dictatură cum nu îmi puteam imagina că poate exista. Revenind la problema terenurilor și la modul în care funcționa/funcționează acest sistem mafiot instaurat la Zărand. Omul mergea să își ridice titlul de proprietate, iar după un an sau doi primăria mai elibera un titlu pe aceeași suprafață, pe numele aceleiași persoane, dar împărțită în parcele diferite și fără ca persoana respectivă să știe despre acest lucru.

Apoi suprafața respectivă de teren era vândută, fără știrea proprietarului, altei persoane și așa s-a ajuns ca două sau chiar trei persoane să aibă titluri de proprietate pe aceleași suprafețe de teren.

Comuna Zărand, împreună cu satul Cintei, dispune de o suprafață de teren agricol de aproximativ 4600 de hectare. În același timp, există titluri de proprietate eliberate pentru peste 7000 de hectare, dar și cetățeni care încă nu au intrat în posesia pământurilor lor sau moștenite de la părinți și bunici.

Ne lovim de o altă anomalie când vedem documente în urma cărora un domn din Oltenia, stabilit în Timișoara, a fost împropietărit cu 60 de hectare de teren, pe baza unei simple adeverințe. Acest om a împuternicit la rândul său un cetățean italian, care să se ocupe de acte și de vânzarea terenurilor.

Mama mea este din satul Cintei, care aparține de comuna Zărand, iar când am mers să-mi ridic titlul de proprietate pentru pământul moștenit de la bunicul meu, am rămas surprinsă să aflu că bunicul meu își vânduse terenul, cu un an înainte, pe baza unui document scris de mână.

Asta deși bunicul meu a murit în urmă cu 20 de ani. În același timp, mai mulți oameni din Zărand au fost chemați în judecată pentru vânzarea unor pământuri, asta deși ei n-au avut niciodată pământ și nici drepturi pentru a deține pământ, dar s-au trezit că pe numele lor au fost eliberate 2-3 titluri de proprietate, fără știrea lor, după care se presupune că tot ei ar fi vândut terenurile.

Acești oameni trăiesc în teroare de ani de zile. Am fost rugată inclusiv să fac o petiție către Prefectură și către Autoritatea Electoral Permanentă pentru mutarea secției de votare din incinta Primăriei în incinta școlii sau a grădiniței, pentru că oamenii au fost amenințai de primar că pune camere video pentru a vedea cum votează fiecare din ei.

Au și cumpărat câteva camere de filmat de jucărie, pentru a-i speria pe oameni”, a declarat Adriana Chirilov, consilier local municipal și candidat al PNL la Primăria comunei Zărand.

Prezent în conferința de presă, Iustin Cionca, candidat al liberalilor pentru președinția Consiliului Județean Arad, a comentat problemele de la Zărand, spunând că fără să aibă terenurile intabulate, oamenii nu pot atrage fonduri europene.

„Dincolo de aspectul penal sesizat de doamna Chirilov, această bulversare a fondului funciar din Zărand a dus la stagnarea celor două localități și la imposibilitatea ca oamenii de acolo să își dezvolte activitatea, să poată face ceva cu aceste terenuri.

Până când nu se vor rezolva aceste probleme, procesele vor continua și se vor întinte pe ani de zile. Din păcate pentru acești oameni, datorită faptului că nu au terenurile intabulate, nu pot accesa fonduri europene.

Poate că este un semn de întrebare în plus faptul că 90% din sentințele în cazul acestor terenuri au fost date la Judecătoria Ineu, de către doamna Florița Boloș”, a declarat Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PNL Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Departamentul de Comunicare al PNL Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.