Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Adrian Todor: „Transparența este o noțiune abstractă pentru Consiliul Județean Arad“

Lipsa de transparență a devenit o chestiune de normalitate în Consiliul Județean Arad. Conducerea CJA refuză să-i pună la dispoziție deputatului Adrian Todor o serie de informații legate de Aeroportul Arad, în condițiile în care aceste informații sunt de interes public.

„Lipsa de transparență este o boală care afectează multe administrații județene sau locale, iar Consiliul Județean Arad nu face excepție.

Consiliul Județean Arad refuză să-mi pună la dispoziție informații cu privire la demersurile făcute în ultima perioadă, pentru atragerea de noi curse pe Aeroportul Arad, pe motiv că, «corespondența Consiliului Județean Arad cu companiile aviatice europene nu face obiectul reglementărilor Legii nr.544/2001».

Am transmis o nouă adresă către CJA, prin care le-am solicitat să indice care anume sunt prevederile (articolele) Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public care justifică refuzul de a furniza informațiile respective.

Având în vedere, pe de o parte, faptul că, potrivit Legii nr.544/2001, informațiile pe care le-am solicitat sunt informații de interes public, iar potrivit Legii nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, ceea ce am solicitat nu se încadrează nici în această categorie și, pe de altă parte, ținând cont de faptul că am solicitat informațiile respective în calitate de deputat în Parlamentul României, calitate care conferă, conform Legii nr. 96/2006 republicată privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor dreptul de a solicita și de a primi informații de la autoritățile publice, i-am rugat respectuos pe cei de la CJA să dea curs solicitării inițiale.

Nu este posibil ca unui deputat în Parlamentul României să i se refuze accesul la informații de interes public, așa cum nu este normal ca vreunui alt cetățean al României să i se refuze acest drept. Transparența este o noțiune abstractă pentru conducerea CJA, iar atitudinea aceasta face probabil parte din noua strategie de comunicare implementată în ultimele luni la Consiliul Județean Arad.

Sper ca în cele din urmă conducerea CJA să dea dovadă de înțelepciune și să pună la dispoziția arădenilor informațiile cu privire la Aeroportul Arad“, declară deputatul Adrian Todor.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de Presă al PSD Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

UPDATE

Reacția Consiliului Județean Arad

Urmare a comunicatului de presă semnat de domnul Adrian Todor,  referitor la demersurile făcute de Consiliul Judeţean Arad în vederea atragerii de operatori de zbor pe Aeroportul Internațional Arad, Consiliul Judeţean Arad face următoarele precizări:

I-am transmis domnului Adrian Todor toate elementele solicitate care intră sub incidența legii privind liberul acces la informatiile de interes public. Redăm, mai jos, informaţiile transmise domnului Adrian Todor şi pe care acesta susţine că am fi refuzat să i le punem la dispoziţie:

„Conducerea Consiliului Judeţean Arad asistă conducerea Aeroportului Internaţional Arad în negocierile cu companii aviatice şi în negocierile cu companii internaţionale specializate în dezvoltarea de noi rute aeriene;

– Consiliul Judeţean Arad a hotărât achiziţionarea unui număr de 3 microbuze care vor funcţiona în regim shuttle bus şi vor deservi Aeroportul Internaţional Arad;

– Direcţia Comunicare şi Strategii din cadrul Consiliului Judeţean Arad asistă biroul de Marketing al Aeroportului Internaţional Arad în realizarea materialelor de prezentare a Aeroportului;

– Consiliul Judeţean Arad a promovat, în parteneriat cu conducerea Aeroportului Internaţional Arad, oferta Aeroportului la Târgul Naţional de Turism al României;

– conducerea Consiliului Judeţean Arad a transmis unui număr de 400 de companii de zbor europene prezentarea Aeroportului Internaţional Arad;

– corespondenţa Consiliului Judeţean Arad cu companiile aviatice europene nu face obiectul reglementărilor Legii 544/2001”.

Precizăm că potrivit art. 12, alin.(1), lit. c) din Legea 544/2001, „se exceptează de la accesul liber al cetăţenilor informaţiile privind activităţile comerciale sau financiare, dacă publicitatea acestora aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ori industrială precum şi principiului concurenţei loiale, potrivit legii”.

Consiliul Judeţean Arad continuă negocierile cu companii din ţară şi străinătate pentru includerea Aeroportului Internaţional Arad în portofoliul lor. Termenii negocierilor cu aceste companii nu pot fi încadraţi în categoria informaţiilor de interes public, întrucât ar putea afecta principiul concurenţei loiale.

Biroul de presă al Consiliului Județean Arad

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.