A fost trimis dosarul de candidatură a Aradului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii

Publicat de actualitati-arad in 10 Oct, 2015 | Parerea ta

comunicat presaPrimarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, și echipa Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, au expediat în această dimineață, de la Oficiul Poștal din Piața Caius Iacob, din municipiul Arad, dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii.

“ Este o zi importantă pentru Arad, o zi de bucuriei, pentru că abia acum ne înscriem la modul real în această competiție care va avea ca finalitate creșterea calității vieții în Arad. Am crezut și credem că orașul nostru poate concura fără inhibiții cu oricine din România. Aradul poate fi în 2021 Capitală Europeană a Culturii” a declarat Andrei Ando, directorul executive al Asociației.

Aradul se angajează în perspectiva anului 2021 într-un proiect de schimbare radicală a vieții în oraș, la nivel de relații interumane, implicare cetățenească, dezvoltare instituțională, punând cultura în centrul preocupărilor sale. Asociația Arad Capitală Europeabă a Culturii 2021 împreună cu partenerii săi, Primăria, Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Cultural Județean vor susține în data de 7 decembrie 2015, la Ministerul Culturii, acest proiect ambițios.

Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat în data de 07 octombrie cheltuielile de capital și cheltuielile operaționale pentru susținerea poiectului.

Pilonii pe care se construiește candidatura sunt:

ecoACTIV

interACTIV

artACTIV

digiACTIV

comunicACTIV

Pornind de la constatarea unuia dintre marii gânditori europeni ai secolului al XX-lea, românul Constantin Noica, „omul nu este propriul lui prezent, el este propriul său viitor”, demersul nostru este unul pe termen lung. Unul dintre obiectivele noastre importante este să schimbăm modelele de comportament și de comunicare din societatea arădeană, să îi aducem pe oameni alături unii de ceilalți, să îi activăm nu numai pentru interesele personale, dar și pentru binele comunității.

În viziunea noastră, Aradul și cetățenii săi pot evolua numai prin cultură. Obiectivele generale pe care ni le asumăm cu această candidatură sunt:

– activarea cetăţenilor Aradului, activarea Aradului la nivel european, prin dezvoltarea unei societăţi deschise, a cetăţenilor implicaţi, în care cultura să aibă un rol catalizator şi stimulativ, să ofere soluţii inovative pentru provocările cotidiene;

-dezvoltarea culturală a spaţiului urban şi extra-urban arădean, prin recuperarea şi reconversia unor obiective care pot constitui spaţii vitale pentru industriile creative

-dezvoltarea relaţiilor culturale dintre Arad şi Europa, prin programe de rezidenţiat artistic şi proiecte culturale comune;

-creşterea calităţii ofertei culturale a Aradului, prin dezvoltarea unui mediu creativ, încurajarea implicării cetăţenilor, crearea de spaţii de creaţie noi şi întărirea instituţiilor culturale tradiţionale;

-dezvoltarea sentimentului de mândrie faţă de valorile Aradului și apartenenţa la spaţiul european

– să realizăm un arc în spaţiu şi timp pentru armonizarea formelor de artă tradiţională cu cele de artă modernă şi contemporană, prin regândirea schemelor culturale actuale;

-să consacrăm iniţiativa şi creativitatea ca repere ale vieţii cotidiene într-o comunitate de nivel mediu din Estul Europei;

-să surprindem şi să încântăm Europa prin modelul pe care îl dezvoltăm la Arad; să contribuim la reevaluarea Europei de către europeni.

Sunt câteva repere ale unei strategii pe termen lung pe care Aradul şi-o propune prin proiectul Capitală Europeană a Culturii, acordat cu Strategia Culturală a oraşului, Strategia Culturală a judeţului și Strategia de Dezvoltare Urbană.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de presă al Asociației Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare