Ziarul electronic al arădenilor

A fost lansată Monografia Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad

IMG_3523GALERIE FOTO Monografia Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, o lucrare în două volume, care conține a radiografie a activității acestei instituții, a fost lansată joi.

La evenimentul organizat la Expo Arad, au fost prezenți reprezentanți ai administrației locale și a unor instituții, oameni de afaceri, cadre didactice universitare și parlamentari.

Primul volum al monografiei este semnat de istoricul Dan Demșea, care în introducere a menționat că „abordarea vieții Camerei de Comerț și Industrie a municipiului Arad, de-alungul celor peste 75 de ani de activitate , ne-a revelat ideea că o vedere din interiorul ei constituie singura modalitate de a-i înțelege locul în contextele locale și europene, mereu schimbătoare“.

„În paralel cu această revelare radiografică asupra conducerii Camerei arădene, apar răsfrângerile activităților sale de solidarizare – de la începutul secolului al XX-lea – cu unele ministere, cu alte Camere europene, cu Uniunea Camerelor din București și cu alte Camerele profesionale surori după 1919. Între acestea am subînțeles relațiile cu Camera de Agricultură Arad, înființată în anul 1925 și, de asemenea, relațiile cu Camera de Muncă din Arad, insufficient valorificate științific“, a menționat autorul.

Dan Demșea a spus în fața celor prezenți la lansarea monografiei că „despre Cameră s-a scris în secolul al XIX-lea, în limba maghiară“.

„Printr-o minune, documentele au fost salvate şi găsite la Diecţia Judeţeană Arad a Arhivelor Naţionale. Acestea au fost folosite la documentarea primului volum al monografiei”, a precizat Dan Demşea.

Cel de-al doilea volum al monografiei este semnat de jurnalista Lia Lucia Epure, care a menționat că, spre deosebire de primul volum, volumul II are la bază o „cercetare jurnalistică“.

„Adevarul unei istorisiri, 1990-2015, este legat de subiectivismul modului în care ei, subiecții noștri, au perceput trecerea între două lumi, una absurd, a comunismului, din care unii oameni au ieșit și au decis să creeze capitalismul… local și alta nouă, dar mai puțin cunoscută. Capitalismul. Și, cu intelingență, spontaneitate, capacitate de adaptare, l-au făcut. Cu entuziasm, stângăcii, îndrăzneli, adaptări la modele necesare, au născut o organizație – reper, Camera de Comerț și Industrie a Aradului“, a subliniat Lia Lucia Epure.

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Gheorghe Seculici, a spus că această monografie a fost tipărită pentru a marca cei 25 de ani de la reînfiinţarea instituţiei, cu menţiunea că, după Revoluţia din ‘89, a fost a treia cameră de comerţ reînfiinţată din ţară, după cele de la Bucureşti şi Timişoara.

„Cei 25 de ani de la reînfiinţarea Camerei de Comerţ Industrie şi Agricultură Arad sunt o etapă aniversară, cu bune şi cu rele, într-o perioadă în care activitatea Camerei a fost generată nu neapărat de dorinţa oamenilor de a se regăsi într-o asociaţie care să le reprezinte interesele”, a spus Gheorghe Seculici.

La eveniment au participat și persoane care au activitat în conducerea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură din Arad. Acestea au prezentat momente din activitatea acestei instituții. Printre cei care au vorbit la lansarea monografie s-au numărat Nicolae Băcanu, Nicolae Groșan, Titus Gheorghiof, Ioan Horhat, Ioan Cuzman.

La sfârșitul evenimentului, fiecare invitat a primit cele două volume ale monografiei Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură.

text&foto: actualitati-arad.ro

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.