A fost întronizat noul mitropolit al Banatului

Publicat de actualitati-arad in 28 Dec, 2014 | Parerea ta

ioan-selejan-mitropolit-banat-1024x576Ioan Selejan a fost întronizat mitropolit al Banatului, duminică, în cadrul slujbei speciale săvârşite la Catedrala Mitropolitană din Timişoara de Patriarhul Daniel.

După sfânta liturghie, oficiată de Patriarh, a fost citită gramata de numire a noului mitropolit, întocmită de Cancelaria Sfântului Sinod şi aprobată de Patriarhul Daniel, act prin care Ioan Selejan şi-a intrat pe deplin în atribuţiile de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului.

La ceremonialul de întronizare au participat sute de prelaţi, mii de credincioşi, oficiali locali, dar şi membri ai Guvernului.

Scaunul de mitropolit a rămas vacant după decesul, pe 28 septembrie, a ÎPSS Nicolae Corneanu, în vârstă de 93 de ani.

Ioan Selejan s-a născut pe 16 noiembrie 1951 în localitatea Petrani, judeţul Bihor şi a ocupat funcţia de episcop al Covasnei şi Harghitei (1994-2014), fiind al patrulea copil al familiei.

A absolvit Liceul ‘Constantin Brâncuşi’ din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. După patru ani de la terminarea studiilor universitare a mers la Mănăstirea gorjeană Lainici, unde a îmbrăţişat viaţa de monah. A urmat cursurile Seminarului Teologic din Craiova, iar 1990 a absolvit Institutul Teologic de grad universitar din Sibiu.

În acelaşi an este hirotonit ierodiancon la Mănăstirea Lainici şi ieromonah la Tismana.

Între anii 1990 şi 1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. Îşi continuă studiile teologice la Institutul Biblic din Ierusalim, unde a urmat două doctorate: unul în Studii Biblice şi altul în Egiptologie şi Orientalistică.

În anul 1994 a devenit arhimandrit şi numit Superior al Aşezămintelor Româneşti de la Ierusalim. Adunarea Naţională Bisericească, în şedinţa din 11 ianuarie 1994, a hotărât înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei, iar părintele Ioan a fost ales episcop al acestei eparhii, pe 12 iulie a aceluiaşi an.

Pentru tăria şi curajul său mărturisitor în acest ţinut, unde românii sunt minoritari, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop onorific.

CITITI SI: IPS Ioan Selejan este noul mitropolit al Banatului

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare