Ziarul electronic al arădenilor

5 metode simple de combatere a stresului

Stresul este un cuvant des intalnite in ziua de astazi, cu care se confrunta orice persoana, indiferent de sex, etnie, meserie.

Toata lumea s-a confruntat macar o data in viata cu stresul, care a ajuns sa fie numit boala secolului al XXI-lea si care se declanseaza prin simptome fizice (oboseala, dureri de cap, probleme digestive), apoi prin cele psihice sau emotionale si produce anxietate, nervozitate etc.

Daca perioada de stres se prelungeste, iar persoana nu ia nicio masura de combatere, atunci se pot manifesta probleme mai grave. Multi oameni se plang de palpitatii, ameteli, pierderea poftei de mancare, insomnie, dificultate in a respira, oboseala prea accentuata, reducerea apetitului sexual, diverse tipuri de infectii aparute mult prea des etc.

5 modalitati de lupta impotriva stresului

Totul incepe prin instalarea unei stari de tristete, apoi a depresiei, a anxietatii, apar atacurile de panica, pesimismul si insatisfactia. Persoana stresata devine brusc mai greu de suportat, iar randamentul din sanul familiei sau de la birou scade vazand cu ochii. Nu se mai poate concentra si, de multe ori, stresul se acumuleaza intr-o asemenea masura incat un incident minor poate declansa o adevarata criza.

Masurile impotriva stresului sunt extrem de diverse, una dintre cele mai comune fiind sejururile in straintate. De exemplu, la un pret avantajos se pot gasi oferte de vacanta in Corfu pe Karpaten.ro. Specialistii considera ca o vacanta este cea mai buna modalitate care poate detensiona un individ, il poate rupe de realitatea cotidiana si il relaxeaza ideal motivandu-l in continuare.

Alte modalitati de lupta impotriva stresului sunt:

1. Meditatia, care presupune relaxarea fizica, se realizeaza oriunde in casa sau intr-un loc exterior linistit, lipsit de zgomote si de agitatia umana. Persoana stresata se aseaza pe pat sau pe un scaun, inchide ochii si se relaxeaza total. Important este sa-si focalizeze gandurile asupra unui obiect, sa respire cat mai adanc, vizualizand o floare, o lumanare, un tablou etc. In acest timp va repeta cuvintele ”pace”, ”relaxare”, ”liniste”;

2. Exercitiile fizice sunt extrem de benefice pentru corp, dar si pentru minte. Ele reusesc practic sa indeparteze din corp stresul, stimuleaza eliberarea endorfinelor, care sunt nimeni altii decat hormonii fericirii. Un individ stresat poate face sport circa 20 de minute pe zi, evident un program moderat, nu unul de performanta. Aerobicul poate fi realizat chiar de 3-5 ori pe saptamana, dar s-a demonstrat ca acelasi efect il poate avea si o partida de fotbal, tenis, volei etc;

3. Chiar daca pare cumva ciudat si multi oameni zambesc la auzul urmatoarelor cuvinte, rugaciunea poate deveni o metoda buna de combatere a stresului. Se pare ca genele care lupta impotriva efectelor nocive ale stresului se activeaza, iar celelalte isi inceteaza activitatea. Repetarea rugaciunii de un individ, de cate ori se simte surmenat, poate avea un efect pozitiv asupra starii sale psihice;

4. Imbunatatirea calitatii vietii prin eliminarea stresului (macar partial, acolo unde se poate) si a starii de oboseala, prin renuntarea la consumul excesiv de cafea sau de alcool, prin folosirea ceaiului de plante medicinale pentru relaxare, dar si prin consumul a 2 litri de apa pe zi;

5. Muzica preferata poate fi cea mai buna metoda de relaxare. Evident ca nu orice muzica trebuie sa fie folosita pentru a face stresul sa dispara. Rock-ul sau alte genuri muzicale de gen nu au ce cauta, mai degraba o muzica linistitoare care scad tensiunea arteriala, ritmul cardiac si anxietatea.

Multe persoane ocupate cu serviciul, cu traiul dificil de zi cu zi, cu problemele legate de familie marturisesc ca au reusit sa combata stresul foarte bine si cu ajutorul rasului. O comedie spumoasa urmarita la televizor, cateva clipuri video de pe internet cu scene comice, desenele animate ale copilariei cu Tom&Jerry au devenit brusc cei mai buni medici specialisti in eliminarea stresului din viata acestora. Un ras puternic scade nivelul cortizonului (hormonul stresului) si ajuta foarte bine la cresterea nivelului de endorfine.

Altii au precizat ca atunci cand realizeaza ca nivelul de stres a atins cote alarmante si simt cum se acumuleaza nervii, cea mai buna solutie la indemana lor este sa caute o agentie de turism online cu oferte de vacanta intr-o tara insorita precum o vacanta in Grecia, sa micsoreze ritmul, sa ia o pauza 5 minute, fara sa se mai gandeasca la ce anume ii deranjeaza si sa se concentreze pe respirat.

Indiferent cum ar fi privita problema, stresul este una dintre problemele grave cu care se confrunta umanitatea in zilele de astazi, iar raspunsurile la aceasta problema pot fi: „Invata sa spui nu!”, somnul suficient, timpul impartit in mod eficient, gasirea unui hobby, privirea cu realism a celor din jur si a situatiilor in sine.

comentarii

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.