Rețete speciale pentru masa de Crăciun

Publicat de actualitati-arad in 23 Dec, 2015 | Parerea ta

Cozonac

Ingrediente:

8 ouă, un kg făină, 50 gr dojdie, 300 gr zahăr, 0,5 l lapte, două plicuri zahăr vanilat, 250 gr unt, un praf de sare, coajă de la o lămâie

Mod de preparare:

Făina se cerne şi se amestecă în ea drojdia. Se separă ouăle: cinci albuşuri se pun deoparte; opt gălbenuşuri şi trei albuşuri se bat bine cu sare. Zahărul se dizolvă în lapte şi apoi se adaugă în lapte gălbenuşurile bătute cu cele trei albuşuri, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi totul se amestecă cu făina amestecată cu drojdie până devine un aluat consistent. Când aluatul a devenit omogen, se amestecă cu mâna de la fund către suprafaţă; se pune treptat în aluatul untul tăiat şi care a fost bine frecat de rece ca să nu conţină apă şi se încorporează bine untul. Se lasă la cald ca să crească o oră. Albuşurile puse deoparte se bat spumă tare cu un praf de sare şi cu 500 gr zahăr adăugat treptat şi apoi se adaugă 300 gr nucă măcinată şi se amestecă. Se împarte coca crescută în două, se întinde, se aşează pe ea nuca măcinată şi se rulează. Se ung două forme cu unt, se aşează cozonacii în ele și se lasă să crească jumătate de oră. Se pun în cuptorul încălzit, la foc potrivit şi se lasă 30 minute să se coacă. Nu se deschide cuptorul în timpul coptului.

Sarmale dezbrăcate cu mămăligă

Ingrediente:

800 g carne tocată de porc și de vită, bacon afumat, două cepe mărișoare, orez, ulei, două ouă, sare, piper, pătrunjel verde, mărar, sos de roșii, smântână.

Mod de preparare:

Se folosește carne tocată de porc și de vită și un pic de bacon afumat. La 800 de grame de carne tocată se pun două cepe mărișoare. Prăjim ceapa în ulei și când aceasta a căpătat acel aspect strălucitor adăugăm o ceșcuță de orez. Orezul se lasă un pic la umflat în apă călduță. Se amestecă carnea cu ceapa prăjită, orezul, două ouă bătute bine, sare, piper și după gustul fiecăruia pătrunjel verde și mărar. Se pun într-o tavă și se acoperă cu sos de roșii amestecat cu un pic de supă de carne. Le lăsăm la cuptor cam o ora. Când sunt aproape gata turnăm smântâna.

Tigaie picantă

Ingrediente:

100 g pulpă de porc (antricot, etc), 100 g piept de pui, 100 g cârnăciori (eventual picanți), 100 g ciuperci proaspete, 50 ml ulei de floarea soarelui, un ardei foarte iute (roșu), boia, sare, piper după gust, usturoi (opțional), 150 g mălai

Mod de preparare:

Se taie carnea cubulețe și se prăjește într-o tigaie cu ulei. Când se rumenește, se adaugă ciupercile tăiate felii, cârnăciorii. Se adaugă ardeiul tocat mărunt și, după gust, usturoi. La sfârșit se pun sarea, piperul și boia pentru culoare. Se servește pe pat de mămăligă fierbinte cu salată asortată sau de murături.

sursa: www.craciunul.ro

Tort cu ciocolată și nucă

Blatul:
8 ouă, 200 gr zahăr, 8 lg făină, 50 gr cacao neagră, o esență de rom fiolă

Crema
500 ml frișcă lichidă, 500 gr ciocolată amăruie, două fiole esență rom, 150 gr nucă

Sirop:
300 gr zahăr, o fiolă esență de rom, 5 lingurițe cafea ness

Glazura
două pachete glazură ciocolată neagră

Mod de preparare:

Blat

Se separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile se bat spumă cu trei sferturi din zahăr iar gălbenușurile cu restul împreună cu esența de rom. Se unesc cele două compoziții, se cerne deasupra făina amestecată cu cacao și se amestecă lejer de sus în jos până se încorporează bine. Se toarnă într-o tavă rotundă (26 cm) tapetată cu hârtie de copt și se coace la 180 grade timp de 35 min.. După ce s-a racit se scoate din formă și se taie în 3 foi.

Crema:
Ciocolata ruptă în bucăți mici se amestecă cu frișca lichidă la foc mic (fără să dea în fiert) până ce ciocolata se topește formând o compoziție omogenă. Se dă la rece pentru câteva ore  după care se spumează cu ajutorul mixerului obținând o cremă fină și pufoasă. Se aromatizează cu esență de rom.

Sirop
Se pune apa la fiert cu zahărul iar când a dat în clocot se adaugă cafeaua ness.
Se lasă la răcorit după care se aromatizează cu esență de rom.

Glazura
Se pun cele două plicuri cu glazură într-un vas cu apă caldă și se țin până se topește glazura din interior

Se asamblează tortul și se decorează.

sursa: bucatareselevesele.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Reteta zilei

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare