„40 de ani și-o Minune“ (GALERIE FOTO)

Publicat de actualitati-arad in 06 May, 2011 | Parerea ta

„40 de ani și-o Minune“, cartea scrisă de doi tineri jurnaliști arădeni, a fost lansată vineri, în prezența foștilor jucători ai UTA-ei, printre care și Flavius Domide, care a fost felicitat cu ocazia împlirii vârstei de 65 de ani.

Evenimentul organizat la Consiliul Județean a început cu un moment de reculegere în memoria fostului portar al UTA-ei, Miroslav Vidac, care a încetat din viață în urmă cu câteva zile.

Moderator al evenimentului a fost consilierul județean Ionel Costin, care le-a făcut vorbitorilor câte o scurtă prezentare. Rând pe rând, foste glorii ale „Bătrânei Doamne“ au vorbit mai mult sau mai puțin despre istoria clubului de fotbal, dar și despre amintirile legate de colegul lor Flavius Domide.

Dorel Cura, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal Arad, şi-a început discursul afirmând că „e mai uşor să joci pe terenul de fotbal decât să vorbeşti într-o sală cu foste glorii ale sportului cu balonul rotund“. „Toţi cei de aici iubiţi UTA, ceea ce înseamnă că îl iubiţi pe Domide”, a spus Dorel Cura, care și-a adus aminte și de debutul său la UTA, când după o ratare a fost încurajat de Domide.

La rândul său, Gheorghe Vaczi a spus că „în ziua când s-a născut Domide s-a întâmplat o minune: s-a născut minunea roşcată“.

Printrei cei care au rememorat momentele de glorie ale UTA-ei și i-au transmis felicitari lui Flavius Domide au fost și Gabi Biro, care a povestit câteva momente amuzante din cariera de fotbalist fostului său coleg.

La evenimentul de vineri a fost prezent şi crainicul sportiv Nicolae Secoşan, care a spus că toată viaţa a simţit o admiraţie profundă pentru Domide.

Flavius Domide le-a mulţumit celor prezenți pentru mesajele transmise şi le-a promis că va încerca să-i insufle nepotului său dragostea pentru fotbal.

„Am văzut 65 de ţări, am fost jucător internaţional, am jucat 350 de meciuri în Divizia A, dar nu am părăsit UTA nici la bine, nici la greu. Îmi pare rău că fiul meu, din cauza serviciului, nu a reuşit să se dedice fotbalului, dar sper ca nepotul meu să-mi calce pe urme”, a spus Flavius Domide, care a fost aplaudat în picioare de foștii lui colegi de echipă.

Sărbătoritul a primit un tort de frişcă, pe care era imprimat chipul lui, din vremea când era în activitate.

O carte pentru toate gusturile

Despre cartea „40 de ani şi o Minune”, scrisă de jurnaliștii Bogdan Cioară și Radu Romanescu, actorul Doru Nica, cel care a fost peste 40 de ani crainicul stadionului UTA, a spus că este una care satisface toate gusturile şi pe care nu a lăsat-o din mână până nu a citit-o.

Cartea cuprinde interviuri, amintiri, imagini din prezent, reținute după cele două jocuri ale UTA-ei cu Feyenoord Rotterdam, în Cupa Campionilor Europeni. „40 de ani şi o Minune” a fost scrisă după vizita făcută în toamna anului trecut la Rotterdam de foștii componenți ai UTA-ei, care au eliminat formația olandeză din Cupa Campionilor Europeni, în urmă cu mai bine de 40 de ani.

„Poate vă întrebați de ce ne-am gândit să scriem această carte, la 40 de ani de la înfăptuirea celei de-a opta minuni a lumii, cum ne place să-i spunem marii performanțe a jucătorilor de la UTA. Să fie clar, nu doar spunem chestia cu minunea, ci chiar credem în ea. De aici își rădăcinile titlul ales de noi. 40 de ani și o Minune s-a născut din dorința de a lăsa celor mai tineri, cât și posterității, nu doar imaginea partidelor care făcut istorie în lume, dar mai ales trăirile, emoțiile și sentimentele celor care au făcut posibil faptul că,după atâta amar de vreme, oriunde pe continent întâlnești români și spui că esti din Arad, urmează inevitabil cel puțin o întrebare despre UTA. Fapt care nu e valabil și în cazul altor orașe românești“, a spus Bogdan Cioară.

„Povestea au scris-o fotbaliștii, noi doar am reconstituit-o. Era o datorie. Pleacă de la poveștile auzite de copil și de la o plimbare pe umerii tatei, prin Podgoria, când mi l-a arătat pe Otto Dembrovschi. Revederea celor două echipe la patru decenii de la acea dublă fantastică a lăsat o senzație unică. Era ca și cum 1970 ar fi fost ieri“, a spus Radu Romanescu.

La finalul prezentarii acestei cărții, fostele glorii ale Batrânei Doamne a fotbalului românesc, și nu numai, s-au așezat la rând pentru un autograf al celor doi jurnaliști.

(text&foto: actualitati-arad.ro)

AICI IMAGINI DE LA LANSAREA CARTII

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Sport

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare