Ziarul electronic al arădenilor

27 septembrie

1822 Jean-François Champollion anunță că a descifrat inscripția de pe „piatra de la Rosetta“.

1825 În Anglia se inaugurează prima linie de cale ferată din lume, linie ce făcea legătura între orașele Stockton și Darlington.

1874 Berna. România semnează, ca membru fondator, Tratatul privind înființarea Uniunii Poștale Generale (din 1878, Uniunea Poștală Universală), prin care țările semnatare formau un singur teritoriu poștal pentru schimbul reciproc al corespondențelor și obiectelor între birourile lor de poștă. Tratatul a intrat în vigoare la 1.07.1875.

1896 În cadrul unei ceremonii internaționale festive are loc inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier

1905 Albert Einstein publică studiul „Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?“ în Annalen der Physik. Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi simbolizat de celebra relație E = mc2

1910 A avut loc primul raid aerian din România; aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

1926 A avut loc, la Paris, primul Congres internațional al cinematografului, sub egida Societății Națiunilor.

1939 Al Doilea Război Mondial: Varșovia capitulează în fața trupelor germane care au asediat orașul timp de zece zile.

1940 Al Doilea Război Mondial: Este încheiat, la Berlin, „Pactul Tripartit“ între Germania, Italia și Japonia, prin care cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei „noi ordini“ mondiale

1959 Taifunul Vera a lovit insula niponă Honshu, ducând la uciderea a peste 5.000 de oameni

1962 S-a înființat Universitatea din Timișoara (în prezent, Universitatea de Vest).

1991 Au început, la București, lucrările Congresului Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, primul congres de după război al acestei formațiuni politice. A fost ales președinte al partidului Corneliu Coposu (27-29).

1996 Conflictul din Afganistan. Talibanii cuceresc Kabulul, îl executa pe președintele Najibullah și instaurează un „sistem islamic complet“; închid școlile pentru fete, interzic femeilor să lucreze și stabilesc pedepse islamice.

1999 România a depus la Bruxelles “Programul național anual de pregătire a aderării la NATO”.

2001 Guvernul României a adoptat Planul Național de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002; în urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianța Nord Atlantică; în 2004, România a devenit membră a NATO.

sursa: wikipedia.org

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.