Ziarul electronic al arădenilor

11 blocuri din Arad, reabilitate termic

reabilitare termica I 012Unsprezece blocuri din municipiul Arad vor fi reabilitate termic cu fonduri europene, valoarea lucrărilor fiind de peste 6,4 milioane lei.

Reprezentanţii Primăriei Arad au anunțat că, în 26 ianuarie, a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea a 9 blocuri, cu 309 apartamente, finanţate prin cererea numărul 2.

De asemenea, pentru alte două blocuri, cu 26 apartamente, finanţate prin cererea numărul 4, ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în 5 februarie.

Cele 9 blocuri pentru care a fost dat ordinul de începere a lucrărilor sunt: I.C. Brătianu nr. 10 A; Bl. A, scările de la A la F – Piața Gării; Bl. B1 – Piața Gării; Bl. K 2-1 – Calea Romanilor;  Bl. D – strada Războieni; Bl. B – str. Războieni; Bl. N – scările A+B – Aleea Romanța; Bl. B 8 – str. Dorului; Bl. Y 13, scările A+B+C – Aleea Ulise.

În urma licitaţiei, pentru reablitarea celor 9 blocuri a fost desemnată firma AF Consulting SRL din Bucureşti, valoarea lucrărilor fiind de peste 5,8 milioane de lei.

De asemenea, AF Consulting va efectua lucrările de reabilitare termică și la blocurile 161, strada Mioriţei nr. 27, şi V5, de pe Calea 6 Vânători, valoarea lucrărilor fiind de peste 687.040 lei.

Lucrările urmează să fie finalizate anul viitor, durata de execuție fiind de 14 luni.

Conform proiectului, lucrările executate constau în izolarea termică a clădirii (parte opacă şi parte vitrată), înlocuirea tâmplăriei exterioare existente, inclusiv a celei aferente accesului în bloc, cu tâmplărie termoizolantă dotată cu fante pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului.

De asemenea, printre lucrările propuse se numără închiderea balcoanelor cu tâmplărie termoizolantă, termo-hidroizolarea acoperişului de tip terasă, izolarea termică a planşeului peste subsol şi lucrări de reparaţii la instalaţia de distribuţie a agentului termic pentru încălzire şi apă caldă menajeră din subsol.

Proiectele de reabilitare termică vizează reducerea costurilor beneficiarilor cu încălzirea și îmbunătățirea condițiilor de viață a acestora prin creșterea performanței energetice a clădirilor, dar și utilizarea eficientă a consumului de energie prin reducerea emisiilor poluante generate de producerea, transportul si consumul de energie.

Conform autorităților, îmbunătățirea eficienței energetice a blocurilor de locuințe din municipiul Arad va determina o reducere a consumului de energie pentru încălzire și limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, realizându-se o economie anuală de energie pentru încălzire de peste 40%

Proiectele de reabilitare termică a blocurilor de locuințe depuse spre finanțare, până în prezent, de Primăria din Arad au o valoare totală de peste 27 milioane lei și o valoare a finanțării nerambursabile de peste 14 milioane lei.

Din toamna anului 2014 se află în execuție lucrările de reabilitare termică a unui alt lot de 7 blocuri (156 apartamente), care fac obiectul primului proiect aprobat la finanțare de Uniunea Europeană.

Pentru alte 8 blocuri (480 apartamente) este în curs licitația de lucrări, iar a cincea cerere de finanțare pentru reabilitarea termică a 16 blocuri (395 apartamente) se află în evaluarea ADR Vest.

Contractele de lucrări încheiate în acest an sunt aferente cererilor de finanțare 2 și 4 în cadrul POR REGIO 2007-2013, Axa Prioritară 1 „Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor poli urbani de creștere”, Domeniul Major de Intervenție 1.2 „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe”.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.